Barry Verpleegkundige

Trots op mijn werk

Barry, vader van 2 kinderen van bijna 4 en 7 jaar, werkt sinds net voor de coronaperiode bij Silverein. Hij bekleedt nu de functie van Verpleegkundige in de thuiszorg (Zorg thuis) in Driebergen, maar zo is hij hier niet gestart! Lees hieronder meer over zijn inspirerende route tot verpleegkundige binnen de ouderenzorg.  

Een echte zorgheld 

Als 19-jarige jongen begon Barry zijn carrière in de zorg, hij werkte met mensen met een lichamelijke handicap. Hier was hij ADL-assistent. Door bezuinigingen verloor hij zijn baan. Een oud-collega tipte hem over een functie binnen Silverein (voorheen de Brug) en zo kwam hij in Driebergen terecht. Ook hier ging hij werken als ADL-assistent. 

Van ADL-assistent naar Verpleegkundige 

Om als ADL-assistent aan de slag te kunnen, moesten bepaalde cursussen gevolgd worden, maar het was meteen al duidelijk dat Barry meer in zijn mars had. Er werd hem daarom gevraagd of hij interesse zou hebben in een BBL-opleiding binnen het bedrijf. In eerste instantie wilde hij zelf rustig aan beginnen en starten met de opleiding niveau 3 tot Verzorgende IG. Maar na aanmoediging van de Wijkverpleegkundige, is hij direct gestart met de opleiding niveau 4 tot Verpleegkundige. Binnen 2.5 jaar heeft hij de opleiding behaald! Dus sinds maart 2023 werkt hij officieel als Verpleegkundige binnen Silverein. 

Doorgroeien

Barry’s ambitie stopte niet na het behalen van zijn MBO-diploma. Hij besloot ook te starten met de opleiding HBO Verpleegkundige. Al heeft hij dat voor nu even op pauze gezet. Het onderhouden van een gezin, veel werken en een huishouden was erg veel tegelijkertijd. “Silverein en school waren heel meegaand, ik zou zo weer kunnen starten als ik wil. Ik zit er over na te denken weer te starten als mijn jongste naar school gaat”, vertelt Barry.

Gemaakt voor de thuiszorg

Tijdens zijn studie moest Barry rouleren tussen verschillende afdelingen, zo kwam hij terecht bij Beukenstein, een van onze intramurale locaties. Daar merkte hij vrij snel dat dit niet zijn tak van sport is. Hij miste de vrijheid en zelfstandigheid die je hebt in de thuiszorg en de tijd die je voor mensen 1-op-1 kan nemen. In de thuiszorg kan hij echt de aandacht geven die zij verdienen. “Ik vind het contact met de mensen het leukste wat er is, dat ik een glimlach op hun gezicht kan brengen”, vertelt Barry. “In de thuiszorg is het belangrijk dat je jouw eigen problemen thuislaat en echt vrolijkheid meebrengt naar de cliënten. Zij zien je maar een korte periode op een dag, als jij chagrijnig binnenkomt zullen zij dat niet snel vergeten. Daarom zorg ik altijd dat ik een grote lach op mijn gezicht heb”. 

Een dag in de thuiszorg

Geen dag in de thuiszorg is hetzelfde, maar Barry begint zijn dag meestal om 07.00 uur (08.00 uur als hij de kinderen naar de opvang moet brengen). Dan is hij tot ongeveer 14.00 uur in de wijk. Eenmaal bij de cliënt aangekomen maakt hij eerst een praatje en kijkt hij hoe het gaat. Dan gaat hij helpen bij het wassen/aankleden en eventueel steunkousen aantrekken. Belangrijk in zijn functie is ook het controleren van de huid, zodat er tijdig geacteerd kan worden als er bepaalde dingen gesignaleerd worden. Daarnaast onderhoudt hij het contact met de verschillende disciplines, zoals een huisarts. Als Verpleegkundige zit je vaak in een coördinerende rol en voer je de verpleegtechnische handelingen uit zoals wondzorg. Rond 14.00 uur gaat hij nog naar het kantoor en pakt hij daar eventuele klusjes of administratieve taken op. Tevens hebben ze in de thuiszorg een alarmtelefoon, deze heeft de Verzorgende IG of de Verpleegkundige altijd bij zich. Mocht er een situatie voorkomen waarin een cliënt geholpen moet worden, dan kunnen zij direct inspringen. 

Kwaliteiten in de thuiszorg 

Barry laat weten dat als zorgmedewerker in de thuiszorg een paar kwaliteiten van groot belang zijn: “Inlevingsvermogen en een luisterend oor bieden zijn erg belangrijk. Jij stapt binnen in hun leven en wil zo kwalitatief hoog mogelijke zorg bieden. Je moet het overzicht kunnen bewaren en echt vrolijkheid meenemen, zodat je de dag van de cliënt mooier maakt!”

Werk-privé balans 

Eerst werkte Barry 32 uur, maar na overleg met zijn teamleider heeft hij besloten 28 uur te gaan werken: “Ik ben erg blij met mijn teamleider, er wordt geluisterd als ik met iets zit en de teamleider vraagt regelmatig aan het team hoe het gaat. Hierdoor is mijn werk-privé veel meer in balans en ga ik blij naar mijn werk”. 

Trots op mijn werk

Een moment in zijn carrière bij Silverein kan Barry zich nog goed herinneren. Een vrouwelijke cliënt was erg ziek en Barry had aangegeven de huisarts te willen bellen. Na weigering van de cliënt moest hij het loslaten, je kan niet tegen de wens van de cliënt ingaan. Bij het tweede bezoek drong hij nogmaals aan dat hij de huisarts wilde bellen, maar ook hier werd geweigerd. Bij een derde bezoek was ook de coördinerend verpleegkundige langs geweest en is de cliënt akkoord gegaan dat de huisarts gebeld zou worden. De huisarts zag de ernst van de situatie in en er is direct een ambulance gekomen. Wat bleek; mevrouw had 2.5 liter pus achter de longen zitten, als zij toen niet naar het ziekenhuis was gegaan had zij het waarschijnlijk niet overleefd. “Op zo’n moment ben ik erg trots om een zorgmedewerker te zijn en om te kunnen helpen, want tot deze dag leeft mevrouw nog!”, aldus Barry. 

Barry blijft zich met passie inzetten voor zijn cliënten en kijkt ernaar uit om in de toekomst weer zijn HBO-opleiding op te pakken.

Werken bij Silverein iets voor jou?

Wil jij net als Barry dagelijks het verschil maken in het leven van onze cliënten? Dan hebben we zeker een paar interessante vacatures voor je.

Bekijk onze vacatures